Uncategorized

A kutya tanítása – A jutalmazás

Az ültetés tanítása kapcsán már beszéltem a jutalomfalatról, de ismételjük át gyorsan, hogy mit kell tudnunk róla.

a kutya tanitasa jutalmazas

Mi a jutalomfalat célja?

A kutya tanításakor egy-egy jól elvégzett feladat végrehajtása után adjuk, ezzel ösztönözve őt a helyes viselkedés, a helyes feladat végrehajtására.
Nem is szokott ezzel probléma lenni, hiszen a legtöbb  kutya szeret enni, ezért jutalomfalattal jól motiválható.
A jutalomfalat – ha lehetséges, akkor legyen másmilyen, mint a normál étkezésekkor kapott étel, hiszen ezért jutalom.

A jutalomfalat a napi étkezés(ek)en túl van, ezért a napi adag ennyivel legyen kevesebb! Ellenkező esetben ebünk előbb-utóbb túlsúlyos lesz.

A jutalomfalat mérete

Ne legyen túl nagy, mert ilyenkor a kutyát nem megetetjük, csak megjutalmazzuk.

A jó jutalomfalat “könnyen csúszik”, nem kell sokáig rágni. Ez azért is fontos, mert ha az eb a rágással van elfoglalva, akkor esetleg kizökken a gyakorlás ritmusából, “elfelejti” a feladatot.

Mi legyen akkor a jutalomfalat?

Lehet virsli, párizsi, sajt, csirke, és persze lehet üzletben vásárolt nasi is, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne legyen túl száraz. Ez a nyári melegben problémát okozhat (szomjúság) és ha a szárazat rágni kell, akkor az előbb említett kizökkenés esete állhat fenn.

És még egy fontos szabály!

Gyakorlás előtt ne etessük meg az állatot! Ilyenkor az ínycsiklandozó illatok még hatásosabbak lehetnek.

Már tudjuk, hogy mivel kell rávennünk ebünket a feladatok végrehajtására, most nézzük át röviden, hogy hogyan is tegyük ezt meg!

Segítségetekre lesz ebben a videó is.

Ha nem szeretnénk kedvencüket magasabb szinten képezni, egyszerűen csak kellemes társat, álomkutyát, engedelmes családi kedvencet akarunk nevelni belőle, akkor tanításánál megelégedhetünk a jutalomfalat adásával.
Azonban az nagyon fontos, hogy hogyan és mikor adjuk oda ezt a kutyának.

A jutalmazás menete

Nem minden feladatnál ugyan úgy néz ki, ez attól is függ, hogy éppen mit szeretnénk elérni a tanítás során. (Ennek sorrendje és ütemezése  A kutya ültetés tanítása kapcsán már szóba került.)

A jutalmazás – ahogyan a filmben is látjátok az ültetés esetében – egy viszonylag gyors mozdulat. A falatot gyorsan odanyújtom a kutyának, majd elhúzom a kezem.
Ezzel a mozdulattal nagy valószínűséggel elkerüljük azt is, hogy az eb lerágicsálja az ujjainkat.
Természetesen a jutalom csak akkor jár, ha a pozíciónk korrekt, a pozícióban a kutya nyugodt és elengedett.(Például nem ugat, nem ugrál, nem nyüsszög.)
Azt azért ne feledjük el, hogy a kölyökkutyáknak a tanítás kezdetekor “jutalmazódni” is meg kell tanulni, tehát eleinte biztosan sok lesz a kéz felé kapkodás, kézrágicsálás, a felugrálás, a mancsolás.
Legyünk türelmesek velük, hiszen még nagyon fiatalok! Viszont ezáltal nagyon tanulékonyak is, így türelmünk és befektetett időnk meg fogja hozni gyümölcsét.

Ha nem megfelelően tartjuk a kezünket, akkor a kutya “kilenghet”, rosszul veheti fel a pozíciót.
Ha már nagyon ügyesek és gyakorlottak leszünk, mikor jutalmaznunk kell a kutyánkat, kisebb korrekciókat is végrehajthatunk egy-egy ügyes mozdulattal. Hiszen ha mozgatom a jutalomfalatot, akkor a kutya utána mozdul.
Ehhez egy kicsit több tapasztalatra van szükség, de nem megoldhatatlan.
Persze nem biztos, hogy minden esetben sikerül. Ha nem, akkor más “trükkhöz” kell folyamodnunk. A láb melletti szabályos ültetés esetében lehet ez például egy fal, egy szekrény.

Hibázási lehetőség a jutalmazásban

Az ültetés tanításnál például a nem elég gyorsan visszahúzott kéz, ahogy a filmben is említem.
A jutalomfalat “illata” a kezünkön rajta van, így a kölyökkutyáink bennünket meghazudtoló gyorsasággal fognak  visszahúzott kezünk után felállni az első időben.
Csak ismételni tudom önmagam. Legyetek türelmesek!

És végül, de nem utolsósorban

A jutalomfalat mellé a jutalmazás során MINDIG jár a lelkes, dicsérő szó. Szükségünk lesz rá, mikor elkezdjük a jutalomfalatról leszoktatni a kutyánkat.
Ha sétálni megyünk – mert már tudunk kint gyakorolni az utcán, parkban, stb… – vigyük magunkkal a jutalomfalatot. De ne csak magunkkal vigyük, hanem HASZNÁLJUK is!

Ez a rövid áttekintés segíteni fog abban, hogy hogyan használjuk a jutalomfalatot, de segítenek ebben a videóim is, amiket megtekinthetsz a videócsatornámon.

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!