Az ültetés tanítása kapcsán már beszéltem a jutalomfalatról, de ismételjük át gyorsan, hogy mit kell tudnunk róla.

a kutya tanitasa jutalmazas

Mi a jutalmazás célja?

A kutya tanításakor egy-egy jól elvégzett feladat végrehajtása után jutalomfalatot adunk, ezzel ösztönözve őt a helyes viselkedés, a helyes feladat végrehajtására.

Nem is szokott ezzel probléma lenni, hiszen a legtöbb  kutya szeret enni, ezért jutalomfalattal jól motiválható.

 

A jutalomfalat – ha lehetséges, akkor legyen másmilyen, mint a normál étkezésekkor kapott étel, hiszen ezért jutalom.

Ez a napi étkezés(ek)en túl van, ezért a napi adag ennyivel legyen kevesebb! Ellenkező esetben ebünk előbb-utóbb túlsúlyos lesz.

A jutalomfalat mérete

  • Ne legyen túl nagy, mert ilyenkor a kutyát nem megetetjük, csak megjutalmazzuk.
  • A jó jutalomfalat “könnyen csúszik”, nem kell sokáig rágni.

Ez azért is fontos, mert ha az eb a rágással van elfoglalva, akkor esetleg kizökken a gyakorlás ritmusából, “elfelejti” a feladatot.

Mi legyen akkor a jutalomfalat?

Lehet virsli, párizsi, sajt, csirke, és persze lehet üzletben vásárolt nasi is, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne legyen túl száraz. Ez a nyári melegben problémát okozhat (szomjúság) és ha a szárazat rágni kell, akkor az előbb említett kizökkenés esete állhat fenn.

És még egy fontos szabály!

  • Gyakorlás előtt ne etessük meg az állatot! Ilyenkor az ínycsiklandozó illatok még hatásosabbak lehetnek.

Már tudjuk, hogy mivel kell rávennünk ebünket a feladatok végrehajtására, most nézzük át röviden, hogy hogyan is tegyük ezt meg!

 

Segítségetekre lesz ebben a videó is.

Ha nem szeretnénk kedvencüket magasabb szinten képezni, egyszerűen csak kellemes társat, álomkutyát, engedelmes családi kedvencet akarunk nevelni belőle, akkor tanításánál megelégedhetünk a jutalomfalat adásával.

Azonban az nagyon fontos, hogy hogyan és mikor adjuk oda ezt a kutyának.

A jutalmazás menete

Nem minden feladatnál ugyan úgy néz ki, ez attól is függ, hogy éppen mit szeretnénk elérni a tanítás során. (Ennek sorrendje és ütemezése  A kutya ültetés tanítása kapcsán már szóba került.)

 

A jutalmazás – ahogyan a filmben is látjátok az ültetés esetében – egy viszonylag gyors mozdulat. A falatot gyorsan odanyújtom a kutyának, majd elhúzom a kezem.

Ezzel a mozdulattal nagy valószínűséggel elkerüljük azt is, hogy az eb lerágicsálja az ujjainkat.

 

Természetesen a jutalom csak akkor jár, ha a pozíciónk korrekt, a pozícióban a kutya nyugodt és elengedett.(Például nem ugat, nem ugrál, nem nyüsszög.)

 

Azt azért ne feledjük el, hogy a kölyökkutyáknak a tanítás kezdetekor “jutalmazódni” is meg kell tanulni, tehát eleinte biztosan sok lesz a kéz felé kapkodás, kézrágicsálás, a felugrálás, a mancsolás.

Legyünk türelmesek velük, hiszen még nagyon fiatalok! Viszont ezáltal nagyon tanulékonyak is, így türelmünk és befektetett időnk meg fogja hozni gyümölcsét.

 

Ha nem megfelelően tartjuk a kezünket, akkor a kutya “kilenghet”, rosszul veheti fel a pozíciót.

Ha már nagyon ügyesek és gyakorlottak leszünk, mikor jutalmaznunk kell a kutyánkat, kisebb korrekciókat is végrehajthatunk egy-egy ügyes mozdulattal. Hiszen ha mozgatom a jutalomfalatot, akkor a kutya utána mozdul.

Ehhez egy kicsit több tapasztalatra van szükség, de nem megoldhatatlan.

 

Persze nem biztos, hogy minden esetben sikerül. Ha nem, akkor más “trükkhöz” kell folyamodnunk. A láb melletti szabályos ültetés esetében lehet ez például egy fal, egy szekrény.

Hibázási lehetőség a jutalmazásban

Az ültetés tanításnál például a nem elég gyorsan visszahúzott kéz, ahogy a filmben is említem.

A jutalomfalat “illata” a kezünkön rajta van, így a kölyökkutyáink bennünket meghazudtoló gyorsasággal fognak  visszahúzott kezünk után felállni az első időben.

Csak ismételni tudom önmagam. Legyetek türelmesek!

És végül, de nem utolsósorban

A jutalomfalat mellé a jutalmazás során MINDIG jár a lelkes, dicsérő szó. Szükségünk lesz rá, mikor elkezdjük a jutalomfalatról leszoktatni a kutyánkat.

 

Ha sétálni megyünk – mert már tudunk kint gyakorolni az utcán, parkban, stb… – vigyük magunkkal a jutalomfalatot. De ne csak magunkkal vigyük, hanem HASZNÁLJUK is!

Ez a rövid áttekintés segíteni fog abban, hogy hogyan használjuk a jutalomfalatot, de segítenek ebben a videóim is, amiket megtekinthetsz a videócsatornámon.

error: Content is protected !!