Alapengedelmesség

A kutya tanítása – behívás tanítása

A behívás megtanítása a kutyatartás  lelke, alapja, legfontosabb része. Az egyik legfontosabb képesség, amelyet kutyánk elsajátíthat.
De ennek megtanítása kihívást jelenthet, mivel a kutyák a világ nagyobb részét nagyon érdekesnek találják.

 

Minden alkalommal, amikor megkérjük őket,  hogy jöjjenek vissza hozzánk, azt szeretnénk, hogy hagyják abba azt a valamit, amit éppen csinálnak. (Holott az sokkal érdekesebb lehet nálunk.)


Ez azt jelenti, hogy ott kell hagyjanak érdekes illatokat, kutyákat, hogy hozzánk visszajöjjenek. Ezért, a megbízható visszahívás felépítése érdekében meg kell tanítanunk kutyáinkat arra, hogy a közelünkben lenni a legszórakoztatóbb dolog, ami történhet velük, nem beszélve arról, hogy ez hozza a legtöbb hasznot számukra.

 

Persze nem szégyen, ha kutyánkat pórázon tartjuk, ha még nem bízunk a visszahívásában. De törekednünk kell arra, hogy minden körülmény között elérjük a tökéletes visszajövetelt.

Hogyan kezdjük el a behívás tanítását?

A visszahívás tanításának fontos része, hogy a tanulás játék legyen a kutyáinknak. Szeretnénk, ha azt gondolnák, hogy a közelünkbe való eljutás és a körülöttünk létezés a legjobb dolog tele fantasztikus csemegékkel és jutalmakkal.

 

Kezdjük el a tanulást ingerszegény környezetben, például a házban, már rögtön akkor, amikor a kiskutyát hazavittük.

Eleinte ez könnyen megy, hiszen ha leülünk vagy leguggolunk nagy valószínűséggel oda is fog hozzánk jönni. Így már csak a vezényszót kell hozzárendelnünk.

 

Mindezzel párhuzamosan természetesen tanítsuk meg a kiskutyának a saját nevét is, hiszen figyelemfelkeltésként mondhatjuk neki a vezényszó előtt. Így eleinte könnyebb lesz számára a feladat.

Tehát kimondjuk a nevét, megvárjuk, míg ránk figyel és már hívhatjuk is. Hozzánk szalad, örülünk és már kaphatja is megérdemelt jutalmát.

 

Ha kertes házban lakunk gyakorolhatunk természetesen a kertben is, talán ez a legideálisabb hely az összes feladat tanulásának elkezdésére.

 

A feladat végrehajtása után ne feledjük megdicsérni a kiskutyát! Jutalomfalatot vagy játékot adjunk neki, de a szóbeli dicseret se maradjon el.

Behívás gyakorlása - otthon

Jó játék szokott lenni – jó alkalom a gyakorlásra – a lakásban vagy kertben történő bújócska. Igaz ez kicsit többszereplős játék, de mindenképp megéri.

Eleinte hagyjuk a kiskutyának, hogy lássa, merre indulunk, hova bújunk el, a későbbiekben már látnia sem kell, csak hallania a hívó szót.

 

Ez a feladat tökéletesen jó a köztünk lévő távolság növelésére. De ha észrevesszük, hogy még gondot okoz a kiskutyának az, ha nem lát, akkor csak azonos helyiségben (szobában) növeljük a távolságot.

 

Ezzel együtt nekünk, gazdiknak is tanulni kell. Soha ne mondogassuk a kutyának a nevét behívás gyanánt!

Behívás gyakorlása - terepen

A zavaró körülményeket is csak fokozatosan iktassunk be a behívás gyakorlása közepette. Szabad területen is először keressünk nyugodt terepet. (Adott esetben az üres kutyafuttató is megteszi, de ahogy érkezik valaki függesszük fel a gyakorlást!)

 

Ha lehetséges először pórázon gyakoroljunk. Megoldható a rendes méretű pórázunkkal is, de célszerű lehet beszerezni egy annál hosszabbat.

 

A bújócska terepen is remek móka, itt is próbáljuk ki mindenképp!

Behívás – nehézségek

Mivel a behívást a terepen számos tényező nehezíti – emberek, zajok, szagok, kutyák, autók, fények – így valóban csak azzal a kutyával kezdjünk el kint dolgozni, amelyiknek jó alapjai vannak. Ha ezt otthon jól begyakoroltuk és kiskutyánk tökéletesen jött vissza hozzánk jó eséllyel fog visszajönni szabad területen is. Persze azért ebbe beleszól a környezet, ezért számolnunk kell például menet közbeni megállassál, eltérüléssel, amikor is újra adhatunk vezényszót, de a cél mindenképp az legyen, hogy első szóra jöjjön vissza a kutya.

 

Ne mondjuk ki a hívó szót mérgesen vagy eltérő hangsúllyal! A kutyák megérzik ezt. A magabiztosság nyugalmat áraszt, ez vonzóbb számukra.

Amit tilos megtenni behívás után

A behívás a kutya számára nehéz feladat. És ezt megannyiszor a tudtunkra is fogja adni a feladat megtanulása során. És bár nehéz, de fontos elérnünk, hogy a feladat örömöt okozzon nekik, örömmel száguldjanak vissza hozzánk.

DE: bárhogyan jön vissza – nehezen, lassan, kerülővel, ezredik vezényszóra – de ha VISSZAJÖN

 

                                                          SOHA NE BÜNTESSÜK MEG!

 

Ha hozzánk visszaérkezéskor rossz élmény – negatív visszacsatolás – éri, nem fog többet visszajönni hozzánk vagy csak nagyon nehezen. És ez sajnos nehezen korrigálható.

Mi a jó behívás titka?

Alakítsunk ki kutyánkkal jó kapcsolatot, keresse szívesen a társaságunkat, hiszen a kutyák is a pozitív energiákat keresik. Sétáink legyenek játékosak, aktívak, fordítsunk kellő gondot fizikai és szellemi leterheltségük karbantartására.

error: Content is protected !!