Mivel már megtanítottuk a kiskutyánknak az ül, a fekszik és valamilyen szinten az álló pozíciót, így megpróbálkozhatunk a pozícióváltásokkal is.

 

A mi kiskutyáinknak – ahogy a videón látni fogjátok –  az ülés szinte mindenkinek precízen megy és jutalomfalat segítségével elég jól állunk a fektetéssel is.

Már említettem a fektetés tanításánál, hogy mielőtt elkezdjük tanítani, ültessük le a kiskutyát, majd ültetésből fektessük le.

 

Már ez is önmagában egy pozícióváltás, bár eleinte ez “csak” segítség, hogy könnyebben vegye fel a kutya a fekvő pozíciót.

 

Amikor állni tanítjuk a kiskutyát, akkor az előtt is kérünk egy másik pozíciót – általában egy ülést – így lesz ebből is pozícióváltás.

 

A későbbiek folyamán, amikor már mindegyik pozíció jól megy külön-külön, el tudjuk kezdeni tudatosan váltogatni a pozíciókat.
Tehát az egyszerű séma például úgy néz ki, hogy az álló kutyát leültetjük, majd lefektetjük, majd felültetjük.
A fektetésből felültetésnél felfelé húzzuk a jutalomfalatot és természetesen megvárjuk, míg az eb felül.
A következő lehet az, hogy leültetjük a kutyát, majd felállítjuk (állítás – ültetés – állítás). Ez már valószínűleg kipróbálásra került az állítás tanításánál, tehát mint pozícióváltás kipipálható.
És szép lassan végigpróbálgathatjuk a pozícióváltásokat – mindegyik pozícióból mindegyiket – természetesen jutalomfalattal.

 

Használjuk az előzőekben elsajátított mozdulatokat a jutalomfalattal való csalogatásra a pozíciók eléréséhez.


A pozícióváltások tanításánál ügyeljünk arra, hogy a váltás tempója eleinte ne legyen túl gyors!

 

De nézzük meg, hogy hogyan megy ez Beznek és Yoyonak a gyakorlatban!

 

error: Content is protected !!