Alapengedelmesség

A kutya tanítása – ültetés tanítás 2. Etetés előtti ültetés

Ígéretet tettem egy következő irományra az ültetés tanítás kapcsán, így folytassuk, azzal, ami még ehhez kapcsolódik.

 

Etetés előtti ültetés

Amint látjátok – az általam kreált elnevezésből – ez az ültetés az etetéshez kapcsolódik és ahogy a filmben hallhatjátok, híve is vagyok ennek a dolognak.

 

Mire jó az etetés előtti ültetés?

Talán tanít némi önfegyelmet a kutyának, talán gátat szabhat a habzsolásnak is, hiszen tudjuk, ha a kutya hirtelen eszik képes kihányni a megemésztetlen tartalmat, aztán esetlegesen újra megenni. Vagy esetleg akinek több kutyája van el tudja érni, hogy egy időben egyenek, ne legyen acsarkodás a másikra, ne legyen ideje az egyiknek felenni a másik elől az ételt, mert ő már előbb befejezte az evést. (Az evés utáni egymás táljának levizitelése szokványos és megengedett dolog.)

 

Aztán segítségünkre lehet még abban is, hogy séta közben majd ne szedjen fel semmit. (Sem kajamaradékot, sem mást. )

Sőt, segítségünkre lehet a későbbiek folyamán az élelem megtagadásnál is, hiszen az idő múlásával kedvencünk képben lesz azzal kapcsolatban, hogy csak azt eheti meg, amire engedélyt kap.

 

Tehát az evés előtti leültetés lényege az, hogy a kutyus ül, míg engedélyt kap az evésre egy parancsszóval. Ez lehet az “egyél”, “tiéd” vagy bármilyen tetszőleges vezényszó.

Ezt szintén elkezdhetjük akkor, ha már az ültetés kapcsán dereng valami a kutyának, lehet egészen fiatal is és lehet nem teljesen korrekt az ülés.

Hogyan kezdjünk hát neki az etetés előtti ültetés tanításának?

Ez sem túl bonyolult dolog, hiszen már tudjuk hogyan kell ülni tanítani az ebeket.

A kutyák általában izgatottan várják a vacsiidőt – sosem hagynak bennünket megfeledkezni róla – így ezt a helyzetet is ki tudjuk használni a tanításra.

 

Ha már jártasabb a kutyánk az ülő pozíció végrehajtásában, akkor kicsit könnyebb dolgunk van, de ne ijedjünk meg akkor sem, ha még nem az.

 

Fogjuk kezünkbe az étellel teli edényt és a megszokott étkezési helyre menvén kérjük tőle az ülést a vezényszó kíséretében.

Hogyan tanítsuk a  kölyökkutyának az etetés előtti ülést?

Ha a kiskutya éhes és nagyon szeretne enni kapni, akkor nézni fogja a kezünkben lévő tálkáját, tehát némi rásegítéssel maga a szituáció fogja létrehozni az ülő pozíciót. (Az előző részben már beszéltem a méretbeli különbségekről.) De ez még csak az ülő pozíció lesz.

 

Amit mi el szeretnénk érni az az, hogy amikor letesszük az edénykéjét a földre, akkor is ülve maradjon és csak a vezényszóra álljon neki enni.

Felmerülő problémák

Ha nehezebben megy az ülés vagy esetleg felugrál – kisebb termetű kutyáknál előfordul, mert egyébként is kicsi, a kölyök meg még kisebb -, akkor akár le is guggolhatunk vagy letérdelhetünk, hogy a másik, még szabad kezünkkel be tudjunk avatkozni, segíteni tudjunk, ha szükséges.

 

A gyakorlat általában az, hogy ahogy hajolunk a tálkát letenni a kutyusok azzal a lendülettel állnak fel az ülésből és teszik bele a fejüket a tálba.

Kölyökkutyáknál ennek kiküszöbölésére használhatjuk a guggolást vagy térdelést és a szabad kezet. (Már a guggoló vagy térdelő helyzetből kérjük ilyenkor az ülést.)

 

Amikor tesszük le a tálat a földre legyünk résen és a megmozduló kiskutyát a szabad kezünkkel akadályozzuk meg a felállásban. Valószínűleg így is fel fog állni a kezünk mögött, de legalább nem éri el az edényt.

Tegyünk még egy kísérletet – esetleg kettőt és ismételjük meg ugyanígy a gyakorlatot.

 

A kiskutyát persze ne hagyjuk éhezni! Etessük meg mindenképp! Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy mit is szeretnénk tőle. Csinálhatjuk úgy is ezt a feladatot, hogy az etetések között  jutalomfalatot teszünk a tálkájába, imitálva a vacsora előtti pillanatokat.

Hogyan tanítsuk az idősebb kutyáknak az etetés előtti ülést?

Idősebb kutyáknál – de kistermetűnél – lehet ugyan ez a módszer, aztán persze majd náluk is el kell jutni odáig, hogy ha állunk sem “bukik” rá az edényre.

 

Ilyenkor már elég “csak” visszaemelni a tálat és nem letenni a földre. Ugyanígy kell ezt a feladatot gyakorolni az idősebb és nagytermetű, de kölyökkutyákkal is. Hozzájuk a méretükből adódóan nem szükségszerű leguggolni. (Mert ha megmozdul fel fog lökni. )

 

És ezzel még mindig nincs vége azoknak a feladatoknak, amelyek az ültetéshez kapcsolódnak. Tarts velem legközelebb is!

error: Content is protected !!