Alapengedelmesség

A tanítás-tanulás folyamata – a tréning

Nem rendhagyó téma következik, a mostani blog inkább beszámoló vagy áttekintés arról, hogy hol tartanak mostanában ifjoncaink, illetve gazdáik a tanításban.
Ezért a videó is kicsit hosszúra sikeredett, de jól tükrözi – a tanításban kihagyott időszakokkal együtt – a jelen állapotot, a tanítás, tanulás folyamatát.

 

Ezért a videó is kicsit hosszúra sikeredett, de jól tükrözi – a tanításban kihagyott időszakokkal együtt – a jelen állapotot, a tanítás, tanulás folyamatát.

Összességében elégedett vagyok a “gyerekekkel”, bár az időjárás valóban okozott kisebb-nagyobb kihagyásokat a tanításban.

Bez tréningje

Ezért Bez-nél is kimaradt a kelleténél kicsit hosszabb idő, így ő a mostani találkozásunknál eléggé meglepett volt, nehezen szedte össze magát, de természetesen nem felejtett el semmit.

Miután sikerült feloldódnia ugyanúgy végrehajtotta az eddig tanult feladatokat, mint ahogy megtanultuk, tehát szépen ül, fekszik,  áll és a lépcső sem okoz neki gondot.

A láb melletti séta nem feltétlenül erőssége – még mindig sokat ugrál – , de a séta végére eléggé elfáradt, így szépen magától beállt láb mellé és jókora távolságot sikerült kulturált formában megtenni.

Az utcai zajok és utcán lévő dolgok megismerése folyamatos tanulást/szoktatást igényel, túl sok extra zajjal vagy dologgal – fiatal korukból kifolyólag – még nem találkoztak, így majd próbáljuk olyan helyzetekbe “belevinni” Bez-t – és természetesen a többieket is – ahol egyéb környezeti tényezőkkel is megismerkedhetnek.

 

Luna tréningje

Luna fejlődése is szépen alakul, sajnos vele is volt néhány hét kihagyás.

Ő a láb melletti séta tanulásában van lemaradva – ezt most pótoltuk, megmutattuk neki, hogy hogyan kell csinálni. Az ül, fekszik, áll neki is szépen megy. Bár túlságosan izgatott a feladatok végrehajtásánál és ez a feladatvégrehajtás minőségének a rovására megy.

Ami szintén új volt neki, az a kidőlt fatörzs megismerése, megmászása. És bár nem követte az ugrásban Bez-t, némi segítséggel őt is rá lehetett venni a mászásra, ugrásra.

A behívás mind a két kiskutyának elég jól megy, természetesen a tempón még lehet és kell javítani.

Ők – a két kiskutya: Bez és Luna – még megvezetéssel teljesítik a feladatokat.

 

Yoyo tréningje

A legidősebb tanonc – Yoyo – természetesen nagyon jó teljesítményt nyújt, nem hazudtolja meg az ereiben csörgedező juhászkutya vérvonalat.

 

Yoyo tanításánál elkezdtünk áttérni a nem megvezetéses, de jutalomfalatos képzésre.  Már próbálom nem az orránál vezérelve rávenni a feladat végrehajtására, hanem vezényszó/esetleg kézjel/feladat teljesítés/jutalmazás módszerével. Ebben elég jól teljesít.

 

Vele már többször próbálkoztunk a láb melletti sétával, tehát ezt folytatjuk, tökéletesítjük.

Mivel kissé tartózkodóan sétál láb mellett, így segítségül hívtuk a kerítést, ahol remekül ment a feladat. Sőt sikerült a láb melletti ültetés pozícióját is felvenni.

 

Yoyo-nak remek a tempója nagy távolságról való behívásnál. Itt a következő célunk az lesz, hogy ne megkerüljön minket, hanem elénk érkezzen meg.

 

Tehát összességében elégedett vagyok az ifjoncokkal, de az írás helyett beszeljen magáért a videó.

 

Neveléssel kapcsolatos videóimat a You Tube csatornámon nézhetitek meg.

error: Content is protected !!