Hasznos tanácsok

Kutya a lakásban

Ebben a videóban Marnie viselkedését a lakásban vesszük górcső alá, illetve ezen próbálunk javítani.

Itt van néhány szempont, amit érdemes megfontolni, megtenni amikor kutyát viszünk/veszünk a lakásba.

 

Kutya a lakásban - szempontok

  • Állíts fel koncepciót hova mehet be és hova nem.

Nem kell mindenhova bemennie vagy csak engedéllyel.

Ilyen kivétel lehet pl. a konyha, mert a kutya kicsi és nem akarod leforrázni, ha a lábad alá kerül. Vagy a konyha kicsi, a kutya nagy és nem fértek el. Vagy mert nem akarsz a konyhában kutyaszőrt. ( Megjegyzem lesz, csak kevesebb).

 

Ezek elválasztására használhatsz babarácsot vagy bármit, ami a kutyánál nagyobb – hogy ne tudja átugrani – , de stabil. Fontos a stabilitás, mert ha eldől a “ kerítésed” akkor a blöki megijed, ha kistermetű, akkor jól meg is ütheti. Ne tedd ki ilyen stressznek. ( Kisebb-nagyobb balesetek úgyis mindig lesznek. )

 

VAGY legyen a küszöb a target ( céltárgy) a babarács helyett, azt ne legyen szabad átlépni.

Tedd mindig vissza a küszöbhöz, ha van türelmed hozzá. Az is tökéletes. Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy a küszöb átlepése tilos. Viszont ezt tedd meg MINDIG harag és idegesség nélkül.

Jutalmazd, dicsérd meg, ha már kicsit ott maradt.

 

Ha ehhez nincs türelmed, akkor egyszerűen csukd be az ajtót. De azt következetesen. Ne hagyd nyitva, mert az felhívás egy keringőre és a kis kíváncsi be is fog menni, ami persze nem az ő hibája.

 

Lehet még ilyen tabu pl. a gyerekszoba.

Amikor kicsi gyerek van a családban mindig vedd figyelembe a gyerek “méreteit” és a kutyáét is, milyen súlyú, szőrű, nyálas….. stb. Amíg pici a gyermeked, de esetleg már játszik ülve vagy már mászik, de a kutya nagyobb, én azt javaslom, hogy adj több teret a gyerkőcnek a saját szobájában.

 

Lehet egy kutya bármilyen barátságos, a fizika az fizika, a 30-40-50 kg az mégis csak több. A véletlen balesetek pedig itt is bejátszhatnak. És most tényleg nem a kutyaharapásra gondolok.

Legyen egy közös tér, ahol felügyelet mellett megismerhetik egymást.   ( Ezt viszont termettől függetlenül tegyük meg. )

 

És az sem egy utolsó szempont, hogy a gyerkőc szája nem lesz tele szőrrel.

  • Ugyanebből a megfontolásból tervezd el azt is, hogy hol fog aludni, hol lesz a fekhelye.

Legyen ez egy „védett” hely, sarok a lakásban, ahol nem esel hasra benne, nem kell állandóan felkeltened, megzavarnod, ha épp nyugodtan fekszik.

De ne lepődj meg azon sem, hogy ha esetleg „kijelöl” magának egy helyet, ahol szívesen tanyázik. Volt mar ilyen a történelemben, jók szoktak lenni a megérzéseik. Ha megoldható és a továbbiakban sincs láb alatt nyugodtan ráhagyatkozhatsz, pakold át a fekhelyet.

  • Pakolj el minden olyan tárgyat, amit nem szeretnél, hogy elérjen, kárt tegyen benne.

Ha mégis megrág valamit kölyökként, az nem az ő hibája. Ő csak kíváncsi.

  • Kutyaszőr lesz mindenhol.

A sima szőrű kutyák szőrét mindenhol meg fogod találni állandó jelleggel.

A hosszú szőrűekét és a “nyirósokét” ritkábban, mert az előbbiek szőre a hosszúság miatt kevésbé hullik ki, inkább becsomósodik, a kozmetikázandókét pedig többnyire a kutyakozmetikus kifésüli.

  • Lépcső a lakásban

Kis ebeink valóban nagyon aranyosak, amikor a lépcső leküzdésével próbálkoznak. De legyünk óvatosak!

A lépcső leküzdésére szükség van megfelelő testi/ fizikai fejlettségre is, hiszen mindannyian láttunk már kisebb kutyát, mint amekkora a lépcsőfok.

 

Ha már nagyobbacska a kölyökkutya és tanítod lépcsőn járni, vigyázz arra nehogy leessen! Tanítsd arra is, hogy a lépcső nem rohanásra való! Tanítsd meg lassan haladni rajta lefelé és felfelé is!

Ha leesik egyáltalán nem biztos, hogy hamar rá tudod venni, hogy újra megpróbálja.

 

Az állandó lépcsőzés pedig fejlődő csontozatának egyáltalán nem tesz jót, mint ahogy a babarácsnál való két lábon állás sem. (Láthatjátok a videóban én is igyekszem Marniet jobb belátásra bírni.)

  • A kutya mérete

Nem biztos, hogy döntő kell legyen, hiszen ha megfelelő mozgást tudsz biztosítani számára, akkor nyugodtan tarthatsz nagytermetűt is lakásban. 

A kiadós mozgás nagyon fontos. Ha te magad ezt nem tudod biztosítani, de más igen ( családtag, rokon, ismerős, hivatásos kutyasétáltató), akkor az is teljesen jó, mert a megfelelő mennyiségű, minőségű mozgás és foglalkozás nagyon fontos, kinek-kinek (kutya)méretei szerint.

  • Már meglévő állat esetén az összeszoktatásra mindig fordíts elegendő időt és figyelmet.

Sok minden befolyásolja: állat faja ( bár az aranyhallal szerintem semmilyen probléma nem lesz) , volt-e már másik állat a meglévő mellett vagy nem.

Elpusztult állat helyett az új jövevény hangulatjavító is lehet, de vannak egyedek, akiket jobban megvisel ez a dolog és egyáltalán nem engedékenyek.

 

Ha mégis úgy döntesz, hogy kutyát viszel a lakásba, akkor ezeket a szempontokat előtte mérlegelni érdemes. Sokat segíthetsz a lakásban való tájékozódásban az új kutyusnak és kezdeti lépéseiteket is megkönnyíthetik

error: Content is protected !!