Alapengedelmesség

Pórázkezelés – Séta pórázon

Sokan írtak már erről a témáról, én is megteszem, de én arról fogok nektek írni, hogy hogyan kell kezeljük a pórázt séta alkalmával vagy ha képezni akarjuk a kiskutyánkat.

 

Az én eszköztáramat háromféle póráz teszi ki, ami a hosszúságukat illeti. Ez a három típusú póráz bőven elég kutyánk otthoni képzéséhez, neveléséhez. Bár ha valami extrára vágyunk és hasznosítani is tudjuk, esetleg esztétikus vagy jól megy a kutyához bátran vegyük meg!

 

Arra azért felhívnám a figyelmemet, hogy nagytestű kutya esetén szükség lesz néhány garnitúrára nyakörvből csakúgy, mint pórázból, míg eléri kifejlett méreteit.

Bármilyen pórázt is fogunk használni, az nem azért van a kutyán, hogy rángassuk vele, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan egyféle kapcsolattartásra szolgál.

Milyen legyen a póráz?

Kényelmes. Tudom ez így furán hangzik. De legyen az! Ha jobban bízunk a bőrben, mint a textilben, akkor válasszuk azt. A lényeg az, hogy tanuljuk meg jól kezelni!

Megjegyzésként csak annyit, hogy pl. a bőr nem mindenhez praktikus. Ha hosszú pórázzal is szeretnénk dolgozni, ahhoz jó a könnyű,de erős textilpóráz is, ahogy a videóban is láttad.

Tehát akkor milyen is legyen az a póráz?

Ha rövid pórázt használunk, akkor legalább 1.20-1.30 m hosszú. Ez a kiskutyáknak is megfelelő méret. A magasságkülönbség miatt nem húzzuk a nyakán a nyakörvet, nem kalimpál lábaival a levegőben.

 

Nagyobbaknál ez a hosszúság megfelelő a városi sétához, ahol nem lehet túl messzire távolodni a gazditól. A láb melletti menetelésnél már aktuális a rövidítés, szépen hurkot vetve a kezünkben. De akár a felesleges részt lógathatjuk is, csak ügyeljünk arra, nehogy rálepjünk. Ez szintén látható a videóban.

Amit viszont ne tegyünk:

Soha ne tekerjük fel a kezünkre! Sem a bujtatójánál fogva, sem másképp.

Ha nagytestű kutyánk van és már nagyobbacska, ha megrántja a pórázt, lerántja a csuklónkat.

A hosszú póráz

A hosszú póráz 5-10-15 méteres is lehet, leginkább képzésre használjuk. Erre javaslom a textil pórázokat, de vannak ügyes mesterek, akik szép fonottakat tudnak készíteni. Azok is teljesen megfelelőek.

Ha valami okból kifolyólag a használat során rövidítenünk kell a pórázon, akkor hurkoljuk össze vagy fogjuk röviden, a felesleges részt szintén lógatva, mint a rövid póráznál (csak itt lényegesen hosszabb részt fog a kutya maga után húzni a földön).

 

Ha hosszúra akarjuk engedni, akkor “eldobhatjuk” vagy lassan kicsúsztathatjuk a kezünkből a kutya képzettségének megfelelően a végét kézben tartva, de akár teljesen el is engedhetjük. Ilyenkor a földön csúszik a kutya után. (És bizony koszos lesz.)

Figyeljünk arra, hogy se a kutya, se mi ne gabalyodjunk bele, ne lépjünk rá ezzel megrántva a kutyát! (Képzés közben ez jelenthet rossz tapasztalatot az ebnek.) Szükséges hozzá némi gyakorlás, de ne aggódjatok, menni fog!

 

És ezt se tekerjük a kezünkre!

Az automata póráz (flexi)

Az automata pórázt – a továbbiakban csak flexiként fogom emlegetni – szoktam és lehet is használni, nem csak sétáltatásra, hanem képzésre is.

A flexin sétáltatott kutyával is fontos kommunikálnunk, vezényszóval irányítanunk, hiszen ez a típusú póráz sem arra való, hogy magunk után vontassuk, hurcibáljuk őket és azon bosszankodjunk, hogy nem arra mennek, amerre mi gondoltuk. Nem gondolatolvasók, de ha elmondjuk nekik mit várunk tőlük nagy valószínűséggel teljesítik azt és még örülni is fognak.

 

Az üzletekben két fajtája kapható: a zsinóros és a szalagos. Megvásárlásra az utóbbit javaslom a balesetek elkerülése végett.

A zsinóros nagyon csúnya sérülést tud okozni, ha hirtelen utána nyúlunk vagy a kezünkre tekerjük, de akkor is, ha a kutya nagy tempóban körbefut bennünket és a zsinór a lábunkhoz ér, bevágja azt.

Ugyanezek a sérülések megtörténhetnek egy másik kutyával való találkozás esetén is, akkor a másik kutyusnak okozva sérüléseket.

 

Amikor másokkal találkozunk vigyázzunk, hogy a kutyák pórázai – flexijei ne tekeredjenek össze. Nehéz kibogozni és az ugráló kutyák pórázait megfogva az előbb említett sérülések is bekövetkezhetnek.

De roppant kellemetlen az is, amikor az embertársainkhoz odaszaladó kutya őket tekeri körbe a “madzaggal”.

 

Lehet használni a flexit túránál, olyan terepen például, ahol szabadságot akarunk adni a kutyának, viszont a terep esetleg ismeretlen vagy veszélyes, keskeny az út szakadékkal a szélén avagy idős, beteg kutyák sétáltatásánál.

Előnyei:

 • kényelmes, nyugodt séta
 • bizonyos mértékű kontroll a kutya felett, de mégis szabadságérzet a kutyának

Hátrányai:

 • ha elejted könnyen megijedhet a kutyusod
 • balesetveszélyes (hallhatod a videóban)

Javasolt felhasználásai:

 • túra, kirándulás
 • betegség/sérülés
 • idős kor.

Összességében a pórázhasználatról:

 • Mérete a kutya méretéhez igazodjon.
 • A pórázkezelés laza, mégis határozott, de nem könnyelmű. A nagytestű kutyákat adott esetben képesnek kell lenni megtartani a pórázon (tehát legyen elég széles, hogy ne vágjon bele a húsunkba).
 • Mindig legyünk tekintettel a környezetünkben lévőkre (másik kutyára, gazdájára, gyerekekre, biciklisekre….), próbáljunk nekik nem bosszúságot okozni a pórázhasználatunkkkal.
 • Időnként ellenőrizzük a nyakörvek, pórázok, karabinerek állapotát.
error: Content is protected !!