Alapengedelmesség

A kutya tanítása – ültetés tanítás 3. Ültetés a járdaszegélynél

Elérkeztünk egy újabb olyan feladathoz, ami összeköthető az ültetéssel és ez az

  • ültetés a járdaszegélynél.

Megkönnyíti az áthaladást az úttesten, ha az utcán közlekedünk. Én szeretem, ha ezt is tudja a kutya, bár nem mindenki van vele így.

Az úttesten vagy épp piros lámpánál úgysem ildomos átrohangálni kutyával, mint ahogy gyerekkel sem.

Mire jó a járdaszegélynél leülés?

Említettem az előbb, hogy ezt nem mindenki preferálja.

Én – mint régimódi kutyatulaj vagy kutyával foglalkozó – amondó vagyok, nem árt, ha ezt is tudja a kutyánk. ( Az enyémet  ez a tudomány mentette meg a balesettől, sikerült olyan jól rögzíteni a járdaszegélynél való leülést benne, hogy a macska után szaladás helyett ezt választotta. Így mindenki baj nélkül megúszta a szitut. )

 

Az is igaz, hogy a mozgássérülteket segítve, nem mindenhol van szintkülönbség a járda és az úttest között, ami nehezíti a kutya számára a két terület elkülönítését. Viszont jelzésértékkel mindenhol meg van jelölve a kettő közti határ (másmilyen felület, besüllyesztett szegélykő).

 

Én úgy gondolom, ha az a pár másodperc, míg a kutya elgondolkozik azon (a vezényszó eljut a füléig, majd azon keresztül az agyáig, s onnan a hátsójáig), hogy az  “ahh…most le kell ülnöm” elég ahhoz, hogy megmentse egy balesettől, akkor már megérte bajlódnunk ezzel a képzéssel.

 

Ha parkoló autók között kell előre kitekintenünk, akkor is ülve tudjuk hagyni a kutyánkat a járdaszegélynál, bár ehhez már némi helybenmaradás is szükséges.

 

Továbbá azt is elősegítheti, hogy kutyánk séta közben nem ténfereg le a járdáról, mert épp arrafelé támad kedve sétálni. (Nagyvárosokban, ahol nincs a kutya közvetlen lakókörnyezetében nagyobb zöld terület kifejezetten előnyös lehet a járdabiztonság.)

 

Tehát a járdaszegélynél ültetés lényege az, hogy a kutyus nyugodtan ül – várakozik – , míg engedélyt kap a továbbhaladásra egy parancsszóval.

Hogyan kezdjünk el az ültetés tanítását a járdaszegélynél?

Az utcán való közlekedéshez mindenképp biztonságos felszerelés kell – de erre most nem térnék ki külön (győződjünk meg róla, hogy a nyakörv csatja nem nyitódik ki, nem csúszik le a kutya nyakáról……stb).

Ehhez az szükségeltetik, hogy már ki tudjuk vinni kutyánkat az utcára, hiszen ezt már az első utcára menetelnél el tudjuk kezdeni tanítani.

Amennyiben kutyánk még kölyök, akkor rendelkeznie kell a megfelelő oltásokkal.

Az utcán

Ha már az otthonlét ideje alatt elkezdtük tanítani kutyánknak az ülő pozíciót, akkor itt sem lesz nehéz dolgunk. A lényeg az, hogy a járdaszegélyhez érve adjuk ki a parancsot és várjuk meg, míg a kutya leül, mancsai fent a járdán. Majd dicsérjük, jutalmazzuk meg. Az elindulás csak akkor legyen lehetséges, ha nyugodtan ül. Ha feláll ültessük vissza. Majd újabb vezényszó kíséretében (gyerünk, menjünk, lábhoz) vele együtt elindulunk.

 

Ezt tegyük meg minden járdaszegélynél – akkor is, ha csak a jelzésértékűvel találkozunk.

 

Mivel általában az életben nem tudjuk, hogy jön-e autó vagy hány jön és mennyi időt kell “ücsörögni” a járdaszegélynél, így az első rövid várakozások után próbáljuk meg azt is, hogy az egyiknél kevesebbet, a másiknál többet várakozunk.

 

Valószínűleg ennek rögződése tovább fog tartani az összes többi egyszerű, otthon megtanulható és végezhető feladatnál, hiszen az utca már tele van “eseményekkel”, amik a feladatról elvonják kedvencünk figyelmet.

 

Nem baj, ne adjuk fel, legyünk kitartóak!

A kutya tanitasa - ultetes

Felmerülő problémák

Sok lesz. Az csak a minimum, hogy rengetegszer fel fog állni, mielőtt elindulnánk. Ültessük vissza! Az első alkalmakkor maga az utca is idegen lesz, sok zajjal, ismeretlen pöfögő eszközzel, állatokkal és megannyi mással.

 

Tényleg legyünk türelmesek, menni fog!

 

Ami még a kor előrehaladtával probléma lehet, az az időskori mozgásszerveket érintő betegségek, aminek következtében esetleg már nem szívesen ülnek le kutyáink. Ilyenkor legyünk elnézőek, viszont így is megkövetelhetjük tőlük, hogy megálljanak.

 

Ezzel kapcsolatban is valószínű szerencsés vagyok, mert a saját kutyáimnál szó nem volt arról, hogy ha már nem kell leülni a járdaszegélynél, akkor az azt jelenti, hogy megállás nélkül lehet továbbhaladni.

Annyira jól sikerült ezt a feladatot megtanulni, hogy idős korukra is, mikor már nem ment, illetve nem erőltettük a leülést is figyelmeztetés nélkül megálltak.

Összegzés

Ezzel az írással végére értünk az általam fontosnak tartott és ültetéshez kapcsolódó feladatoknak. Az elsőben az ültetés tanítását , a másodikban az etetés előtti ültetést és jelentőségét, a mostaniban pedig a járdaszegélynél való leülést írtam le nektek és be is mutattam ezeket a videókon.

(Ezeket eléritek a korábbi bejegyzésekből és a videocsatornáról is.)

 

Próbáltam arra is rávilágítani, hogy szerintem ezek miért fontosak, hogyan hasznosíthatóak a mindennapokban.

 

A leírtak alapján remélem, hogy azt a döntést fogjátok hozni, hogy ezeket a feladatokat megtanítjátok ebeiteknek, hogy egy lépéssel közelebb legyenek az Álomkutyává váláshoz.

error: Content is protected !!